×

Meditta levert o.a. Spoedzorg in de regio’s Westelijke Mijnstreek, Roermond en Weert.

Met een online formulier stellen we snel vast welke zorg u nodig heeft en of u naar de spoedpost mag komen. U krijgt direct advies. Bel altijd vóórdat u naar de spoedpost komt. 

Is er een levensbedreigende situatie? Bel dan 112!

Zorgprogramma CVRM:
risicomanagement
hart- en vaatziekten

Risicomanagement voor hart- en vaatziekten betekent dat u de risicofactoren voor hart- en vaatziekten zo klein mogelijk maakt. U kunt dan mogelijk een hart- of vaatziekte voorkomen of ervoor zorgen dat uw hart- of vaatproblemen niet erger worden.

Risicomanagement voor hart- en vaatziekten wordt ook wel cardiovasculair risicomanagement genoemd, afgekort CVRM.

Risicofactoren

Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende ziekten in Nederland. Veel hart- en vaatziekten ontstaan doordat slagaders langzaam dichtslibben of zelfs verstopt raken. Dit kan het gevolg zijn van een ongezonde leefstijl zoals roken, te veel alcohol drinken, ongezond eten of te weinig bewegen. Ook erfelijke aanleg, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of diabetes mellitus (suikerziekte) kunnen een rol spelen. Al deze risicofactoren kunnen het dichtslibben van de slagaders bevorderen. Het is dus belangrijk dat u de risicofactoren voor hart- en vaatziekten zo klein mogelijk maakt.

Leefstijladviezen

Bij cardiovasculair risicomanagement wordt de gezondheid van patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en van patiënten die daar al aan lijden gemonitord. Met behulp van leefstijladviezen en zo nodig met medicatie wordt getracht de risicofactoren positief te beïnvloeden.

Beïnvloedbare risicofactoren

  • Verhoogde bloeddruk. Wanneer de bloeddruk lange tijd verhoogd is, raken de bloedvaten beschadigd en het hart overbelast.
  • Verhoogd cholesterolgehalte. Bij een verhoogd LDL-cholesterol neemt de kans op slagaderverkalking toe.
  • Roken. Nicotine verhoogt de hartslag, vernauwt de bloedvaten, verhoogt de bloeddruk en leidt tot slagaderverkalking.
  • Overgewicht. Overgewicht verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed en de bloeddruk.
  • Ongezonde voeding. Eten waarin te veel verzadigd vet en/of zout zit, verhoogt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed.
  • Te veel alcohol. Te veel alcohol is slecht voor het lichaam en het verhoogt het ‘slechte’ LDL- cholesterol en de bloeddruk.
  • Te weinig lichaamsbeweging. Bewegen verlaagt het cholesterolgehalte, de bloeddruk, het gewicht en de bloedsuikerwaarde.
  • Stress.

Niet beïnvloedbare risicofactoren

  • Aandoeningen. Diabetes, chronische nierschade, COPD, jicht, reumatische artritis of kanker kunnen een duidelijke invloed hebben op hart- en vaatziekten.
  • Leeftijd. Bij ouder worden neemt het risico toe.
  • Geslacht. Mannen hebben meer kans om op jongere leeftijd een hart- of vaatziekte te krijgen dan vrouwen.
  • Erfelijkheid. Heeft uw vader, moeder, broer of zus een hart- of vaatziekte gekregen en was deze persoon toen jonger dan 65 jaar? Dan is het risico op het krijgen van een hart- of vaatziekte hoger.

Het zorgprogramma cardiovasculair risicomanagement

VERMINDER UW KLACHTEN

Persoonlijk CVRM programma

Het zorgprogramma Cardiovasculair risicomanagement van Meditta biedt patiënten ondersteuning en begeleiding in het verlagen van het risico op het krijgen van een (hernieuwde) hart-en vaatziekte. Ook worden specifieke zorgprogramma's zoals ‘Stoppen met roken’ en ‘Bewegen en Voeding’ aangeboden. Huisartsen en praktijkondersteuners worden in dit programma ondersteund door een expertteam bestaande uit een kaderhuisarts CVRM en een gespecialiseerde verpleegkundige, die nauw samenwerken met cardiologen, neurologen, vaatchirurgen en vasculaire-internisten in de directe regio.

Praktijkondersteuner

Hoe het zorgprogramma er in uw geval uitziet, overlegt u met de praktijkondersteuner van uw huisarts.

Huisarts

Uw huisarts blijft eindverantwoordelijk voor uw medische zorg. De praktijkondersteuner heeft regelmatig contact met uw huisarts over uw situatie. In sommige gevallen zal het nodig zijn om het spreekuur van de huisarts te bezoeken.

Iedereen een gezond hart. Dat is de droom van de Hartstichting. Al meer dan 55 jaar investeert de Hartstichting in onderzoek en innovaties op het gebied van preventie en zorg. Met een gezond hart haal je meer uit het leven.

Gezond leven verkleint de kans op ziekten.

BEGELEIDING NA EEN BEROERTE

CVA nazorg

meer info

MIJN BLOEDDRUK & LEEFSTIJL

Programma

meer info

DIËTIST

Voor een op maat gemaakt voedings- of dieetadvies.

zoek

FYSIO-
THERAPEUT

Experts in lichaam en beweging.

zoek

Cijfers over hart- en vaatziekten

In Nederland zijn er zo'n 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte.

 

 

Elke dag: 

  • sterven 103 mensen aan een hart- of vaatziekte
  • sterven 24 mensen jonger dan 75 jaar aan een hart- of vaatziekte
  • worden zo'n 700 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte.

Rook niet en houd uw bloeddruk, cholesterol en BMI goed. Dan heeft u minder kans op hart- en vaatziekten

Gezonder leven: niet roken

Rookt u? Stoppen met roken helpt het beste om uw risico te verlagen. Roken is namelijk een van de grootste risicofactoren voor het krijgen van een hart- of vaatziekte. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Rokende vrouwen hebben nog eens 25 procent meer kans op hartziekten dan rokende mannen.

Stoppen met roken heeft altijd zin. Als u stopt met roken, krijgen uw hart en bloedvaten het vrijwel meteen makkelijker. Na een jaar heeft u al 50 procent minder kans op een hartinfarct. Uw huisarts, praktijkondersteuner, verpleegkundige of andere zorgverlener geeft u graag advies bij het stoppen met roken. Diverse organisaties geven door heel Nederland stoppen-met-roken-trainingen.

lees meer over gezonde leefstijl

Gezonder leven: voldoende bewegen

Gezond bewegen betekent elke dag actief zijn. U beweegt genoeg als u ten minste vijf dagen per week, bij voorkeur alle dagen van de week, minstens een half uur matig intensief beweegt. U beweegt matig intensief als u sneller gaat ademhalen en uw hart sneller gaat kloppen. U kunt bijvoorbeeld fietsen, stevig wandelen of zwemmen.

Als u het bewegen inbouwt in uw dagelijks leven, is het makkelijker om vol te houden. U kunt ook sporten of bewegen in een groep. Of u kunt begeleiding krijgen bij het bewegen van bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Als u een hart- of vaatziekte heeft gehad, bespreek dan met uw zorgverlener wat u wel of niet mag doen.

Lees meer