Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een onderzoeksmethode waarbij van buitenaf afbeeldingen van het inwendige van de mens worden gemaakt. De werking van MRI is niet gebaseerd op röntgenstraling, maar op magnetische velden en radiogolven. Daarmee worden er in het te onderzoeken lichaamsdeel signalen opgewekt. Een antenne vangt de signalen op en de computer zet ze om in beelden. Op deze manier worden er doorsneden van het lichaam weergegeven.
Een MRI-scanner bestaat uit een tunnel en een verschuifbare tafel. Tijdens het onderzoek ligt u op deze verschuifbare tafel. Hoe ver de tafel de tunnel in schuift, is afhankelijk van welk MRI-onderzoek de huisarts of specialist voor u heeft aangevraagd. De tunnel is aan de voor- en achterzijde open.
U zult niets van het onderzoek merken, wel hoort u tijdens de scan een hard kloppend en tikkend geluid. Dit is niet continu, maar duurt steeds enkele minuten en verschilt in sterkte en tempo. U krijgt van de laborant een koptelefoon of oordopjes om dit geluid te dempen. Door de koptelefoon kunt u eventueel naar muziek luisteren. U mag geen telefoon meenemen in de MRI-ruimte, maar u kunt wel voor aanvang van het onderzoek een eigen cd aan de laborant afgeven of een radiozender uitkiezen.