×

Meditta levert o.a. Spoedzorg in de regio’s Westelijke Mijnstreek, Roermond en Weert.

Met een online formulier stellen we snel vast welke zorg u nodig heeft en of u naar de spoedpost mag komen. U krijgt direct advies. Bel altijd vóórdat u naar de spoedpost komt. 

Is er een levensbedreigende situatie? Bel dan 112!

Zorgprogramma astma

Astma is een ontsteking van de longen. Die ontsteking is blijvend.
Dat betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen en dat kan veel klachten veroorzaken.

Astma-aanval

Uw longen reageren soms erg gevoelig op prikkels zoals rook, uitlaatgassen of huisdieren. U kunt het daardoor benauwd krijgen of gaan hoesten. Als dat plotseling opkomt, noemen we het een astma-aanval. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels en het verschilt per persoon hoe erg astma is. Er zijn verschillende soorten astma.

Astma is op verschillende manieren in te delen: van lichte tot ernstige astma, naar type ontsteking of aan de hand van de prikkels: bijvoorbeeld allergische astma, niet-allergische astma of inspanningsastma.

Allergische astma

Allergische astma komt vaak voor. Bij deze soort krijgt u het benauwd zodra u stoffen inademt waarvoor u allergisch bent. Stuifmeel bijvoorbeeld, huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren. Ook bepaalde voedingsstoffen of stoffen in medicijnen kunnen een reactie uitlokken. Door het inademen van deze stoffen maakt uw lichaam de stof histamine aan. Die roept de allergische reactie op. 

Niet-allergisch astma

Bij niet-allergisch astma kunt u het bijvoorbeeld benauwd krijgen van uitlaatgassen, rook, parfum of door weersomstandigheden zoals kou, mist en vochtige lucht. Die maken ademhalen moeilijker.

Inspanningsastma 

Bij inspanningsastma krijgt u het benauwd bij inspanning, bijvoorbeeld bij sporten. U krijgt dan vooral klachten als u te snel in beweging komt. Vaak schrijft de arts een medicijn in een inhalator voor om in te nemen voor het sporten. Dat zorgt ervoor dat u minder last hebt. Bij inspanningsastma is het belangrijk om rustig te beginnen met een activiteit. Zo kunnen uw longen wennen aan de overgang van rust naar inspanning. Stress en emoties kunnen uw klachten erger maken. Dat geldt ook voor de temperatuur en de vochtigheid van de lucht. Bij koude en droge lucht heeft u vaak meer last.

Astma-aanval

  • Bij een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. Zodra ze geprikkeld worden door stoffen waar u gevoelig voor bent, zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op.
  • De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders.
  • De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen. Ze maken de luchtwegen smaller.
  • Ademen wordt moeilijker.
  • De longen raken overvol met lucht, die niet genoeg ververst wordt.
  • Al deze reacties samen vormen een astma-aanval.
  • Bij een astma-aanval kunt u veel minder lucht in- of uitademen dan anders.
  • Dit gevoel kan heel angstig zijn. Maar het is niet direct gevaarlijk.

Oorzaken astma

  • Waarom sommige mensen astma krijgen en anderen niet, is nog niet duidelijk. Wetenschappers doen nog onderzoek naar de precieze oorzaak van astma.
  • Astma kan op elke leeftijd ontstaan. Toch begint astma bij veel mensen op de kinderleeftijd.
  • Onderzoek heeft uitgewezen dat astma vaak in de familie zit. Als één of beide ouders astma of een allergie heeft, dan krijgen de kinderen dat in een kwart van de gevallen ook.
  • Heeft uw kind aanleg voor astma of allergieën? Of komt het regelmatig in contact met stoffen die een allergische reactie kunnen geven, zoals huisdieren? Dan kan uw kind een allergie ontwikkelen.
  • Een allergie kan geleidelijk ontstaan. Zo kan uw kind pas na een aantal jaren allergisch gaan reageren.

Het astma-zorgprogramma

VERMINDER UW KLACHTEN

Persoonlijk programma

Patiënten met astma hebben veel baat bij goede begeleiding en behandeling. Enerzijds om te voorkomen dat een astma-aanval ontstaat, anderzijds om, als er toch een aanval is ontstaan, die zo snel mogelijk ongedaan te maken.

Het astma-zorgprogramma van Meditta biedt maatwerk en is afgestemd op de persoonlijke situatie (voor personen van 16 jaar en ouder).

Er is veel aandacht voor het juiste gebruik van de inhalatiemedicatie, voeding en beweeggedrag. Binnen het zorgprogramma is ook een module ‘Stoppen met roken’.

Huisartsen en praktijkondersteuners worden bij dit programma ondersteund door een expertteam bestaande uit een kaderhuisarts longziekten en een gespecialiseerd verpleegkundige, bijgestaan door een longarts.

Praktijkondersteuner

Hoe het zorgprogramma er in uw geval uitziet, overlegt u met de praktijkondersteuner van uw huisarts.

Huisarts

Uw huisarts blijft eindverantwoordelijk voor uw medische zorg. De praktijkondersteuner heeft regelmatig contact met uw huisarts over uw situatie. In sommige gevallen zal het nodig zijn om het spreekuur van de huisarts te bezoeken.

Als u astma heeft, komt u voor lastige keuzes te staan. Bijvoorbeeld als uw hobby’s heeft die een astma-aanval kunnen veroorzaken. Of als astma het uitoefenen van uw beroep moeilijk maakt. Probeer een goede balans te vinden. De meeste mensen met astma kunnen met de juiste behandeling een normaal leven leiden.

Gezond leven verkleint de kans op ziekten.

 

 

 

Cijfers over astma

  • In Nederland zijn er bijna 600.000 mensen met astma.
  • Er zijn meer vrouwen dan mannen met de ziekte.
  • Van deze groep mensen zijn er ongeveer 120.000 kinderen.
  • De verwachting is dat het aantal mensen met astma in de komende jaren verder zal stijgen.

Welke hulp kunt u krijgen?

Heeft u hulp nodig in het huishouden? Moet uw huis aangepast worden? Heeft u vervoer nodig?

Daarbij kunt u misschien hulp krijgen.

Vraag aan uw zorgverzekeraar en gemeente of u recht heeft op hulp of op een vergoeding daarvoor. Hiervoor gelden veel wetten en regels, die soms erg ingewikkeld zijn.

Met een longziekte sta je niet alleen. Wil je andere mensen met astma ontmoeten? Dan is Longpunt iets voor jou.

Wat kunt u zelf doen?

Een gezonde, sportieve manier van leven helpt om uw klachten te verminderen. Dat geeft een goed gevoel. Bovendien maakt het onafhankelijker. Sporten of bewegen versterkt de ademhalingsspieren en verbetert uw conditie. U wordt er fitter door. Daarom is sporten met astma zo belangrijk. Vijf dagen per week een half uur bewegen levert al goede resultaten op voor uw gezondheid. En dat kan ook beweging in en om het huis zijn. U werkt ongemerkt al snel aan uw conditie.

Lees meer over beweging

Zelfmanagement

Zelf actie ondernemen om uw leven met astma beter te maken noemen we zelfmanagement. Denk hierbij aan voldoende bewegen, goed eten en niet roken. U leeft 24 uur per dag met uw astma en weet dus beter dan wie ook wat uw klachten, mogelijkheden en beperkingen zijn.

lees meer over gezonde leefstijl