Asielzoekers
Onlangs heeft gemeente Sittard-Geleen een beroep gedaan op het Crisisteam Westelijke Mijnstreek om huisartsenzorg te organiseren voor asielzoekers welke tijdelijk (3 weken) in Merici zullen verblijven. Het gaat hierbij niet om de groep Oekraïners maar asielzoekers welke reeds een periode in ons land verblijven en nu (al dan niet versneld) statushouder worden.
Het crisisteam heeft aangegeven hierin geen rol te hebben, het gaat in dit soort situaties niet meer om crisis. De gemeente Sittard-Geleen heeft verder zorggedragen voor inschrijving in een praktijk van deze asielzoekers. Heeft u vragen hierover dan staat het crisisteam uiteraard voor u ter beschikking.
Asielzoekers worden statushouders (of vergunninghouders) zodra ze een verblijfsvergunning krijgen. Ze gaan dan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten. Gemeenten moeten statushouders passende woonruimte aanbieden.
Zodra een asielzoeker statushouder is, dan gelden dezelfde regels als voor elke (nieuwe) inwoner in Nederland. Het crisisteam wil u graag attenderen op het feit dat het beleid welk geldt voor uw praktijk omtrent toelaten van nieuwe patiënten, correct wordt nageleefd. Hiermee willen we voorkomen dat de praktijk discriminatie van toelaten van patiënten in de praktijk wordt aangerekend. Met andere woorden: het advies is om geen speciale doelgroep(en) te weigeren.
Monkeyvirus
Afgelopen week heeft u via de GGD bericht ontvangen waarop we u graag attenderen.
Het gaat om het hiernavolgend bericht:
Zoals u wellicht al via de media vernomen heeft, starten de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD met de Imvanex vaccinaties tegen Monkeypox bij PrEP gebruikers.
Op 22 juli 2022 heeft de European Medicines Agency (EMA) geadviseerd om Imvanex® ook te registreren als vaccin voor de preventie van Monkeypox en is het ‘off-label’-gebruik niet meer van toepassing.
De GGD verzoekt de huisarts om bij patiënten aan wie de huisarts zelf PrEP voorschrijft na te gaan of zij gebruik willen maken van het Monkeypox vaccin. Patiënten die PrEP via de GGD of Stadspoli verkrijgen zullen door de GGD worden opgeroepen.
Mocht uw patiënt gevaccineerd willen worden dan verzoeken wij u uiterlijk 4 augustus a.s. de volgende gegevens van de patiënt aan ons door te geven via artsenseksuelegezondheid@ggdzl.nl
- Naam Patiënt
- Geboortedatum
- E-mailadres
- 06-nummer
De GGD zal deze patiënten dan vanaf 5 augustus een uitnodiging voor de vaccinatie sturen. Voor meer informatie over de vaccinatiecampagne kunt u de patiënt verwijzen naar het landelijke Monkeypox vaccinatie nummer 088-7674020.
Er zijn praktijken die ervoor kiezen de verantwoordelijkheid bij de patiënt zélf te laten en hiermee dus geen gehoor geven aan de oproep van de GGD. Deze keuze is verder ook prima.
Bericht SNP Nieuw vaccinatieprogramma
Besluit minister
Op vrijdag 29 juli heeft door de minister van VWS besluitvorming plaatsgevonden over een nieuwe vaccinatiecampagne COVID-19 in het najaar.
Het OMT Vaccinatie (OMT-V) heeft geadviseerd in het najaar een herhaalprik tegen corona aan te bieden. De aanleiding hiervoor is een mogelijke toename van infecties in het najaar. Hoewel dit niet goed te voorspellen is, moet er toch rekening mee worden gehouden. Vaccineren helpt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname en verkleint de kans dat je het virus overdraagt aan anderen. Voor ouderen vanaf 60 jaar en medische risicogroepen, mensen die bij SARS-CoV-2-infectie een verhoogd risico lopen op ernstige ziekte en sterfte, is het van belang een herhaalprik te halen. Aanvullend krijgen ook zorgmedewerkers die contact hebben met patiënten en cliënten een herhaalprik tegen corona aangeboden.
Nadat deze groepen zijn uitgenodigd en de mogelijkheid hebben gekregen een afspraak te maken, wordt de herhaalprik aangeboden aan iedereen van 12-59 jaar die dat wil.
Het interval van 3 maanden na de laatste coronavaccinatie of coronabesmetting blijft bestaan, evenals de 15 minuten wachttijd na de vaccinatie.
De beoogde start van de nieuwe vaccinatieronde is half september 2022.
Bivalente vaccins
Het OMT-V adviseert om bij voorkeur de nieuwe mRNA vaccins van Pfizer en Moderna te gebruiken. Deze bivalente vaccins, gericht tegen zowel omikron als de Wuhan- virusvariant, bieden een bredere bescherming in vergelijking met de monovalente Wuhan-vaccins. Naar verwachting zullen de geüpdatete vaccins in september door de EMA goedgekeurd worden en zijn ze kort daarna beschikbaar.
Dit betekent dat mensen tussen de 12 en 60 jaar met een medische indicatie in het najaar met voorrang bij de GGD gevaccineerd kunnen worden. Dit zijn de mensen die u ook jaarlijks uitnodigt voor de griepprik. Alleen u, als huisarts, heeft deze groep in beeld. Daarom vragen wij u binnenkort om deze groep te selecteren en uit te nodigen voor vaccinatie bij de GGD.
Op dit moment werken LHV, NHG en RIVM gezamenlijk het proces uit. Hierin is de grootst mogelijke aandacht voor de belasting en belastbaarheid van de huisartsen. In week 32 ontvangt u meer informatie over hoe u deze patiënten kunt selecteren en uitnodigen. In deze alert informeren we u alvast over een aantal belangrijke punten, op dit moment hoeft u nog niets te doen.
Op hoofdlijnen:
- Het gaat om de patiënten die jaarlijks in aanmerking komen voor de griepprik.
- Griepweigeraars behoren tot de selectie die uitgenodigd moeten worden voor de herhaalprik.
- Ook mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas (BMI > 40) worden geselecteerd.
- Het is belangrijk dat de uitnodigingsbrief gepersonaliseerd wordt waarbij de opmaak behouden blijft.
- U bent zelf verantwoordelijk voor de verzending van de uitnodigingssets. U kunt indien gewenst hierover afspraken maken met uw verzendhuis.
- De tarifering wordt vastgesteld door het RIVM, VWS en LVH.
Samenvattend
Op dit moment hoeft u nog geen actie te ondernemen.
Wanneer u overweegt om nu al een selectie te maken voor de griepprik, dan adviseren wij u daarmee te wachten tot week 32.
Mogelijk bent u al bezig met een selectie voor de griepprik, hierbij kunt u alvast rekening houden met het aanmaken van een selectie voor de herhaalprik tegen corona. In week 32 ontvangt u middels een alert meer informatie en wordt een werkinstructie beschikbaar gesteld.
Indien u nog vragen heeft over selecteren en/of uitnodigen van de medische risicogroep, dan kunt u contact opnemen met het Logistiek CoördinatieCentrum (LCC) van het RIVM. Telefonisch via 088- 6788900 en per mail via support.lcc@rivm.nl.