Beeld vanuit de HaROP-coördinatoren
Boosterprikken kleinschalige zorginstellingen
We hebben huisartsen die in de buurt van een kleinschalige instelling gevestigd zijn hiervoor benaderd. Dankzij deze geweldige medewerking is het gelukt om deze week nog de bewoners van deze instellingen te voorzien van een boosterprik.
Een groot woord van dank aan alle huisartsen voor deze gewéldige samenwerking.
Beeld in de regio
- Meldingen RIVM: Er is momenteel, o.b.v. de gegevens van het RIVM, sprake van een afname van het totaal aantal positief geteste personen (-782, -20,7%; van 3.779 naar 2.997). Bij de meldingen naar het RIVM worden ook de positieve uitslagen van testen die niet in de teststraten zijn afgenomen meegenomen (teststraten, ziekenhuizen, instellingen enzovoort).
- Data uit de teststraten: Er is deze week sprake van een afname van het totale aantal testen dat is afgenomen in de teststraten van GGD Zuid Limburg (-2.037; - 15,6 %, van 13.092 naar 11.056) t.o.v. vorige week.
- In de teststraten van de GGD neemt het aantal positieve uitslagen af (-531 in totaal t.o.v. week 50). Het percentage tests dat positief uitvalt bleef gelijk (van 26,1% naar 26,1%).
- Van het totaal aantal positief geteste mensen in Zuid-Limburg is 96,4% in de teststraten van de GGD getest. Dit percentage is hoger dan de afgelopen week.
- Afgelopen week waren er relatief de meeste besmettingen in gemeente Maastricht (582,2 per 100.000 inwoners, 700 meldingen in totaal). Meeste besmettingen in absoluut aantal meldingen was ook Maastricht met 700 meldingen.
- Het verschil in weekincidentie tussen Zuid-Limburg (504,3 per 100.000 inwoners) en Limburg-Noord (413,5 per 100.000 inwoners) werd groter ten opzichte van vorige week. Afgelopen week had GGD Amsterdam de hoogste weekincidentie van Nederland (610,3 per 100.000 inwoners).
- Kiemsurveillance: RIVM heeft op 28/12 vastgesteld dat omikron de dominante variant is in Nederland. Het microbiologisch lab dat een groot deel van de Zuid-Limburgse monsters (plus monsters van 5 andere zuidelijke GGD regio’s) analyseert, laat bij monsters van 27/12 46% S-gen drop-out zien (goede voorspeller van omikron).
- Vaccinatie: in week 51 zijn er meer prikken gezet dan in week 50. Van het totaal aantal gezette prikken zijn dit 250 eerste prikken en 704 tweede prikken. De boosterprikken zijn momenteel het grootste aandeel (~50.000 afgelopen week).
- In de provincie Limburg is er sprake van een daling van de besmettingen. Het aantal ziekenhuisopnames is gedaald. Zuid-Limburg zit momenteel op het niveau ‘ernstig’ (dit risiconiveau is recent bijgewerkt). In het inschalen van risiconiveau wordt het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuis opnames meegenomen. Per eind september zijn de risiconiveaus op landelijk niveau bepaald. Volgens de ECDC staat geheel provincie Limburg op donkerrood.
Thuismonitoring COVID-19 patiënten, vervroegd ontslag uit ziekenhuis mét zuurstof
Graag willen we u een beeld schetsen van de thuismonitoring van patiënten die zuurstofbehoeftig zijn én vervroegd uit het ziekenhuis zijn ontslagen.
De eigen huisarts wordt dagelijks, inclusief het weekend, middels PDF bestanden geïnformeerd over de uitkomst van de metingen. De PDF laat lijngrafieken zien van de tensie pols en SpO2 (perifere zuurstofsaturatie). De meest recente metingen worden uitgeschreven in absolute getallen. Onderstaande bijlage is hiervan een voorbeeld.
Thuismonitoring via Chipmunk is een waardevol middel voor de patiënt in zijn of haar eigen omgeving. Onder andere door de geweldige inzet van zorgverleners en door een goede samenwerking met Chipmunk is het mogelijk de patiënt ‘op afstand’ veilig thuis te observeren. Volgende week zullen we u nog meer informeren over de werkwijze hiervan én ervaringen van patiënten!
Toename omikronvariant
Sinds 28 december omikron dominant in positieve testen
- Het reproductiegetal van het RIVM is deze week gelijk gebleven; vorige week was er nog sprake van een daling.
- Landelijk daalt het aantal positieve testen maar in Amsterdam zien we sinds 20 december jl. een stijging.
- Afgelopen week was in Amsterdam de omikronvariant reeds dominant in het aantal positieve testen. Volgens informatie van het RIVM is dit sinds 28 december ook landelijk het geval.
Weekbeeld situatie ziekenhuizen
- COVID-bezetting daalt, nog steeds beperkte U3-zorg.
- De COVID-instroom en -bezetting dalen op de IC en in de kliniek; voor het eerst sinds eind oktober wordt de BOSS-capaciteit niet gebruikt.
- Net als vorige week zijn er nog steeds verschillen in afschaling van FMS-klasse 5-, 4- en 3-zorg. 63% van de ziekenhuizen geeft aan de kritiek planbare zorg (FMS-klasse 3) volledig te kunnen leveren binnen zes weken.
- De COVID-druk tussen regio’s wordt steeds gelijkmatiger verdeeld: er is voldoende klinische capaciteit beschikbaar om drukke regio's te ontlasten. Tegelijkertijd zien we sommige regio's met klinische overbezetting omdat zij er de voorkeur aan geven om patiënten in de eigen regio op te vangen.
- De onzekerheden over omikron laten zich moeilijk vertalen naar accurate prognoses. Op basis van de huidige inzichten verwachten wij een omslagpunt over een à twee weken: eerst verwachten we meer positieve testen, daarna een hogere ziekenhuisinstroom. Wanneer dat omslagpunt komt, is op dit moment nog niet exact te bepalen.
- Deze week verwachten we nog een daling van de bezetting op de IC en kliniek. Dit beeld is gevormd op basis van de aangeleverde capaciteitsdata, data NZa, data stichting NICE, signalen uit het Overleg Landelijk Beeld, LCPS-prognoses, afstemming m.
Verspreiding van mens op mens
- Inademen van de kleinste druppeltjes.
- Druppeltjes die in je ogen, neus en mond komen, bijvoorbeeld doordat een besmettelijk persoon niest of hoest.
- Aanraken van je neus, mond en ogen met je handen waarop het SARS-CoV-2 virus aanwezig is.
- Attendeer uw patiënt én omgeving op de 1,5 meter maatregel.
- Zorg voor goede ventilatie: ventileer regelmatig alle (praktijk) ruimtes.
- Blijf aanmoedigen om te vaccineren.